Chlebek bakaliowy
Tekst nagłówka spisu:
Składniki
- 3 jaja,
- 125 gramów cukru,
- 125 gramów mąki,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka rumu,
- bakalie (400 gramów),
w tym 250 gramów rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej
(bakalie według własnego uznania) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie ciasta
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon, rum, bakalie. Na koniec dodajemy mąkę i proszek.
Jeśli zrobimy ciasto zbyt gęste, wówczas nasz chlebek będzie twardy. Możemy dolać trochę letniego mleka lub wody.
Pieczenie
Ciasto przekładamy do foremki keksowej, pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni 80-90 minut. Po wyłączeniu pieca pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Całkowicie ostygnięte ciasto zawinąć w folię aluminiową, można wówczas przechowywać bardzo długo.
Smacznego.
Zobacz także: WIOSNA
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?