MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Ludzie coraz chętniej pomagają zwierzętom. Ale wciąż potrzeba adopcyjnych domów

Ludzie coraz chętniej pomagają zwierzętom. Ale wciąż potrzeba adopcyjnych domów

Zatrzymano podejrzanego o podpalenie wiaty w Gdyni. Ogień uszkodził pobliskie auta

Zatrzymano podejrzanego o podpalenie wiaty w Gdyni. Ogień uszkodził pobliskie auta

Polecamy

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz

Zarabiali na krzywdzie Fabiana! Sprawę zgłoszono na policję

Zarabiali na krzywdzie Fabiana! Sprawę zgłoszono na policję

Co oznacza imię Zofia? Jest wyjątkowe na skalę światową

Co oznacza imię Zofia? Jest wyjątkowe na skalę światową