Dania z grzybami. Zobacz przepisy na rozmaite aromatyczne potrawy z grzybów lub w ich towarzystwie
Zupa grzybowa na zakwasie
4 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 por, 2 średnie cebule, 60 g grzybów suszonych lub świeżych, 500 ml żurku staropolskiego, 4 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki mleka owsianego, 2 i 1/2 l wody, natka pietruszki
Suszone grzyby moczyć przez noc w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojone grzyby i chwilę gotować. Przygotować wywar. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do wody i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotować ok. 30 min. Odcedzić warzywa. Do wywaru dodać grzyby i chwilę gotować. Dodać żur i zagotować zupę. Wlać mleko i doprawić do smaku. Podawać z natką pietruszki. (tesco.pl/smaczna-strona)
Przejdź do następnego slajdu ------>
A tu sprawdzisz, gdzie są grzyby w wielkopolskich lasach (materiał aktualizowany) --->