MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

Zobacz również

"Poznajmy się w zielonej szkole", czyli integracja w Oćwiece koło Żnina. Zdjęcia

"Poznajmy się w zielonej szkole", czyli integracja w Oćwiece koło Żnina. Zdjęcia

Remont w Mysłowicach nie ma końca. Mieszkańcy wyczekują zakończenia inwestycji

Remont w Mysłowicach nie ma końca. Mieszkańcy wyczekują zakończenia inwestycji

Polecamy

Każda kobieta w ciąży zrobi te badania za darmo. Nie ma już ograniczeń wiekowych

Każda kobieta w ciąży zrobi te badania za darmo. Nie ma już ograniczeń wiekowych

Chłopiec uciekł rowerkiem z podwórka. Policjanci szybko odnaleźli 5-latka

Chłopiec uciekł rowerkiem z podwórka. Policjanci szybko odnaleźli 5-latka

Kaliszanin nagrał hymn dla Biało-Czerwonych na Euro 2024

Kaliszanin nagrał hymn dla Biało-Czerwonych na Euro 2024