Ogórki w zalewie keczupowej. Smaki lata zatrzymane w słoiku - przepis
Zapraw z ogórków nigdy za dużo. Teraz kiedy mamy wybór w zakupie, lub z własnych działek zatrzymajmy ich smak na długie zimowe miesiące. Wynagrodzą nam to, kiedy będziemy je konsumować.
Ogórki w zalewie keczupowej.
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych.
Zalewa:
- 3 szklanki wody,
- 3/4 szklanka octu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 8 łyżek pikantnego keczupu,
- 3 płaskie łyżki soli kamiennej.
Przyprawy:
Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz.
Wykonanie:
Ogórki obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona, miąższ kroimy w plastry grubości 0,5 cm lub paski. Solimy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie ogórki układamy w słoikach i do każdego dodajemy przyprawy:
liść laurowy, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.
3 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, octem i łyżką soli. Po przestudzeniu dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 minut.
Smacznego!
Polub nas na FB
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?