Spis treści
Czym są pestycydy i po co się je stosuje?
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Są zdrowe, zawierają mnóstwo witamin i substancji odżywczych niezbędnych do zachowania zdrowia. Jednak i one nie są pozbawione wad. Ich uprawa wymaga bowiem stosowania środków ochrony roślin, które zabezpieczą je przed szkodnikami, pasożytami czy chorobami.
![Pestycydy zawarte w truskawkach, a także innych owocach czy warzywach kumulują się w organizmie. Wpływają na rozwój groźnych chorób.](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/78/7c/il20240614_850630215_medium.jpg)
Pestycydy służą do likwidacji bakterii, grzybów, chwastów, wirusów, pleśni, zabijają także owady, ślimaki, roztocza, larwy i gryzonie. Są to więc środki toksyczne dla małych organizmów, ale nie pozostają obojętne również dla zdrowia człowieka. Chociaż istnieją wyznaczone przez Unię Europejską normy dla pozostałości pestycydów, jakie mogą znajdować się w roślinach trafiających do sklepów czy na targowiska to jednak są one wyznaczane dla poszczególnych substancji. Tymczasem w przypadku każdej uprawy stosowanych jest kilka, a czasem nawet kilkanaście różnych środków chemicznych.
Oprócz tego, że je zjadamy razem z owocami i warzywami to pestycydy trafiają także do wody, powietrza i gleby. Substancje te kumulują się w organizmie i z czasem mogą doprowadzić do rozwoju groźnych chorób takich jak nowotwory, wady wrodzone, problemy z płodnością czy alergie.
Pestycydy w truskawkach ze sklepu i od rolnika
Większość z nas wie już, że pestycydy w uprawie roślin są powszechnie stosowane. Jednak to truskawki dostępne w sklepach uważamy za najbardziej „naszprycowane chemią”, natomiast do tych sprzedawanych na targu czy bazarku mamy większe zaufanie. Z testów przeprowadzonych przez Pro-Test niestety wynika, że nie różnią się one tak znacznie pod względem ilości pozostałości pestycydów jak sądziliśmy.
Fundacja Pro-Test przeprowadziła badania laboratoryjne na zawartość pestycydów w truskawkach z najpopularniejszych sklepów, czyli Lidla i Biedronki, a także tych pochodzących z bazarku oraz bezpośrednio od rolnika.
– Najwięcej różnych szkodliwych związków było w owocach z Biedronki, ale również bardzo dużo w truskawkach z bazarku oraz w tych bezpośrednio od rolnika – informuje Fundacja Pro-Test.
Okazało się, że truskawki kupione na warszawskim bazarku zawierały aż sześć różnych toksycznych substancji. Były to pozostałości: azoksystrobiny, boskalidu, difenokonazolu, kaptanu, piraklostrobiny i pirymetanilu.
Natomiast truskawki kupione od rolnika miały tylko o jedną substancję mniej, a były to: boskalid, fludioksonil, kaptan, piraklostrobina i pirymetanil. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku były to truskawki odmiany rumba.
W truskawkach z Biedronki wykryto pozostałości 7 pestycydów. Natomiast najmniej, bo tylko trzy, znajdowało się w truskawkach z Lidla.
Wyniki naszych badań obalają więc mit głoszący, że truskawki od rolnika czy z bazarku są mniej zanieczyszczone od innych.
Czy pestycydy są szkodliwe dla zdrowia?
Normy unijne określają ilość pozostałości pestycydów w owocach i warzywach dla każdego środka ochrony roślin oddzielnie. Logiczne jest więc, że jeśli w truskawkach zjesz, chociażby trzy takie substancje, nie mówiąc już o 7 czy więcej to łącznie będzie to dużo większa ilość od dopuszczonej. Tak skumulowane substancje chemiczne działają negatywnie na cały organizm.
– Zwiększone spożycie pestycydów powiązano ze zwiększoną zachorowalnością na nowotwory (m.in. prostaty i płuc), a także choroby autoimmunologiczne: reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenie jelit (w tym chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego), toczeń rumieniowaty układowy (SLE), twardzina układowa czy autoimmunologiczne zapalenie wątroby. Z powodu neurotoksycznego działania pestycydy sprzyjają także chorobom określanym jako demencja, takim jak alzheimer i parkinson – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.
Fundacja Pro-Test zwraca uwagę również na to, że różne substancje chemiczne mogą wchodzić ze sobą w reakcje, a w ciągu dnia zjadamy naszpikowane nimi nie tylko truskawki, ale też inne warzywa i owoce.
Jak się pozbyć pestycydów z owoców i warzyw?
Najlepszym sposobem na zmniejszenie wpływu pestycydów na nasze zdrowie byłoby wyeliminowanie z diety warzyw i owoców i samodzielna uprawa niepryskanych roślin we własnym ogródku. Zapewne nie masz takiej możliwości, a zupełne zrezygnowanie z jedzenia warzyw i owoców nie wchodzi w grę, bo pozbawisz się najważniejszych substancji odżywczych, a i tak nie pozbędziesz się wpływu pestycydów zawartych, chociażby w powietrzu czy wodzie na twoje zdrowie. Najlepiej jest więc wybierać produkty ekologiczne lub od zaufanego rolnika.
Truskawki i inne owoce czy warzywa kupione z niepewnego źródła możesz też myć przez 2 minuty pod bieżącą wodą, żeby wypłukać z nich większość pozostałości pestycydów. Możesz też moczyć je w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym. Użyj do tego najpierw octu, a następnie sody oczyszczonej. Te sposoby pozwolą na częściowe wypłukanie pozostałości substancji chemicznych. Nie da się ich bowiem pozbyć zupełnie, ponieważ wnikają one w głąb produktu, więc jakąś ich ilość i tak zjesz.
Źródła:
Pestycydy i ochrona roślin Komisja Europejska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?