Racuszki z sera twarogowego
Składniki:
45 dkg sera twarogowego,
4 jaja,
1 łyżka masła lub margaryny,
Po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
szczypka soli,
tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Ser dokładnie rozcieramy z masłem, dodajemy żółtka i obydwie mąki, solimy do smaku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne to wówczas musimy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto musi dać się formować, ma okrągłe racuszki. Obtoczone w mące smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy polane śmietaną, posypane cukrem pudrem, lub jak kto woli - pikantnym sosem.
Doskonałe na upalne dni jako drugie danie do zupy np. kalafiorowej.
Smacznego!
Polub nas na fb
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?