Pyszne ciasto z truskawkami i kremem do popołudniowej kawy kawy
Ciasto
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 małe jaja
- 8 łyżek mleka
- 2 i 1/3 szklanki maki
- 1 paczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
Kostkę masła i 1 szklankę cukru utrzeć na puszystą masę. Dodawać mieszając jaja, mleko, cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - ucierając dodawać stopniowo do masy. Ciasto rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku 30-35 minut. Przestudzić.
Krem
- 1 łyżka margaryny
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki soku z cytryny
- skórka z cytryny
- 6 żółtek
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zagotować 3 szklanki wody, cukier, tłuszcz, sok i skórkę z cytryny. Mieszając dolać rozrobioną z mąką ziemniaczaną wodę, zagotować. Żółtka wymieszać z 4 łyżkami kremu, następnie mieszając dodać do reszty kremu. Trochę przestudzić i rozprowadzić na cieście.
- 1,5 kg truskawek
- 1 lub 2 czerwone galaretki
- listki melisy do przybrania
Truskawki umyć, oczyścić. W zależności od wielkości przekroić na pół lub ćwiartki i ułożyć na kremie. Galaretkę ugotować według przepisu, poczekać aż przestygnie i lekko się zetnie, wylać na truskawki. Można przybrać listkami melisy.
Smacznego!
Polub nas na FB
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?