Sezon na truskawki rozpoczął się już kilka tygodni temu. Ale te truskawki, które obecnie kupujemy, to w największej części truskawki z upraw pod osłonami alby truskawki z importu. Właśnie rozpoczyna się jednak sezon na truskawki krajowe i gruntowe, czyli te cechujące się najlepszymi walorami i najlepszym smakiem. To właśnie te truskawki są najlepsze jeśli chodzi o przygotowywanie przetworów. Dziś za kilogram takich owoców trzeba zapłacić od 15 do nawet 20 złotych. To sporo, ale ceny wkrótce mogą być niższe a owoce jeszcze bardziej słodkie. Szczyt sezonu przypadnie za około 10 – 14 dni. Prawdziwym hitem w powiecie międzychodzkim stały się truskawki z Ryżyna, po które ustawiają się prawdziwe kolejki każdego dnia.
- Sezon trwa od kilku tygodni, ale na razie są to truskawki produkowane pod osłonami. Te gruntowe właśnie się zaczynają – mówi Michał Barwiński, właściciel firmy Flowersland z Ryżyna.
Na polach w okolicach Ryżyna i Kaczlina truskawki rosną na powierzchni ok. 2 ha, z czego połowa to truskawki pod osłonami.
- Nasza rodzina produkcją truskawek zajęła się wiele lat temu, trochę przez przypadek. I tak już zostało. Nie zajmujemy się produkcją masową. Stawiamy na jakość – podkreśla Michał Barwiński.
Co to oznacza? Jakość to przede wszystkim to, że właściciele w swojej produkcji nie stosują oprysków chemicznych.
- Roślina jest jak człowiek. Jest taka, jak się odżywia. My obserwujemy nasze truskawki i nawozimy podłoże w zależności od potrzeb. Dzięki temu mamy zdrowe rośliny i po prostu prawdziwe owoce – zaznacza Michał Barwiński.
Truskawki z Ryżyna - jak odróżnić truskawki krajowe od zagranicznych?
Zajrzeliśmy na ryżyńskie pola truskawkowe. Słodki zapach owoców jest wyczuwalny z kilkudziesięciu metrów. To jeden z wyróżników prawdziwych truskawek. Warto na to zwrócić uwagę, bo między innymi właśnie to odróżnia polskie truskawki od tych sprowadzanych zza granicy: Hiszpanii, Turcji, Serbii, czy nawet Afryki. Na pierwszy rzut oka są takie same, jak nasze krajowe. Nawet często sprzedawcy w ten sposób oszukują klientów oferując im truskawki sprowadzane pod szyldem krajowych.
Jak rozpoznać prawdziwą polską truskawkę? Warto wybierać sztuki dojrzałe i zwracać uwagę właśnie na zapach, który jest bardziej intensywny. Inny jest też kształt – polskie są stożkowate lub sercowate. Skórka jest błyszcząca, a kolor jasnoczerwony. Warto też zwrócić uwagę na wygląd szypułki. To właśnie zielona część bez ogonka mówi najwięcej o świeżości truskawki. Szypułka powinna być świeża, sztywna i w soczyście zielonym kolorze, a przy tym delikatnie odstawać od owocu. Do tego krajowe owoce są soczyste i średnio jędrne, a ich smak jest typowy, lekko poziomkowy i kwaskowaty.
- Truskawki zagraniczne są szykowane na transport, więc muszą z założenia go przetrwać. Do tego stosuje się środki chemiczne. Nasze truskawki są prosto z krzaka i to jest najważniejsza różnica – podkreśla Michał Barwiński.
Truskawki z Ryżyna można kupić w siedzibie gospodarstwa – Ryżyn 2.
Oprócz truskawek firma Michała Barwińskiego zajmuje się też produkcją tulipanów i gladioli na obszarze 35 ha. Rocznie produkuje ok. 7 mln tulipanów i ok. 5 mln gladioli.
Polecane:
- Koncert Orkiestry Dętej Pojezierza Międzychodzko - Sierakowskiego
- Zawody wędkarskie z okazji Dnia Dziecka nad Jeziorem Miejskim
- Wieczór muzyczny z nutką poezji w CAK
- Co dalej z dawnym ośrodkiem TKKF w Sierakowie? Już po przetargu
- Koncert Haliny Benedyk i Marco Antonelli w Starym Porcie
- Otwarcie sezonu wodnego 2022 na Wielkiej Pętli Wielkopolski
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?