Chleb - pieczywo, które większość z nas je praktycznie codziennie, ale czy znamy jego historię?
Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.
Takich i innych ciekawostek możecie dowiedzieć się na wystawie "Mało nas, mało nas do pieczenia chleba...", której otwarcie odbyło się w Muzeum Ziemi Wronieckiej w niedzielę 8 września.
Z tej okazji zostało zorganizowane tam Święto Chleba.
Największą atrakcją były warsztaty pieczenia chleba, które przyciągnęły całe rodziny. W końcu, kto nie chciałby spróbować ciepłego pieczywa? Ekipa piekarzy w składzie Artur Ziemacki, Roman Kuzyk i Jakub Jagiełło z profesjonalnym piecem chlebowym wprowadziła wronczan w tajniki piekarstwa. Zapach świeżych wypieków roznosił się po całym muzeum.
Serdecznie zachęcamy do odwiedzania wystawy, a Muzeum Ziemi Wronieckiej gratulujemy udanego wydarzenia.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?