MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bylicę warto zasuszyć i używać jej jako przyprawę do mięs i...
fot. pixabay.com

Dzikie rośliny jadalne, które zbierzesz w listopadzie. Przyroda zasypia na zimę, ale są jeszcze chwasty, które można zjeść

Bylica pospolita

Bylicę warto zasuszyć i używać jej jako przyprawę do mięs i tłustszych potraw. Jest przydatna zwłaszcza w przypadku dolegliwości trawiennych. Wystarczy przygotować wywar. Zbieramy bylicę i suszymy, najlepiej zawieszoną, np. pod dachem. Czubatą łyżkę suszonej i pokrojonej bylicy zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy i pijemy 2 łyżki stołowe wywaru dziennie.

Zobacz również

Jarosław Hampel: Rozmowy o sezonie 2025 przede mną. Dobrze czuję się w Falubazie

Jarosław Hampel: Rozmowy o sezonie 2025 przede mną. Dobrze czuję się w Falubazie

Z Wisły do Jagiellonii. Transfer na horyzoncie

NOWE
Z Wisły do Jagiellonii. Transfer na horyzoncie

Polecamy

Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

TYLKO U NAS
Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora