8 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Można ją jeść nawet na surowo, ale zdecydowanie lepiej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/59/f9/653faa07f1567_o_large.jpg)
fot. By Ludwik Polak - https://atlas.roslin.pl/plant/7028, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104265276
Dzikie rośliny jadalne, które zbierzesz w listopadzie. Przyroda zasypia na zimę, ale są jeszcze chwasty, które można zjeść
Żółtlica drobnokwiatowa
Można ją jeść nawet na surowo, ale zdecydowanie lepiej będzie smakować po obróbce termicznej. Tę roślinę również można przygotować jak szpinak. Ma właściwości antybakteryjne, odtruwające oraz przeciwzapalne. Wysuszona żółtlica zawiera: 681 mg magnezu, 14 mg cynku , 44 mg manganu, 3 mg miedzi, 27 mg żelaza i posiada zaledwie 41 kcal.