Kulinarne święto w Białośliwiu. Przysmaki z wielkopolskich sadów
Kto nie lubi dobrze zjeść? Chyba nie ma takiej osoby, a uczestnicy kulinarnego spotkania na terenie Parku Dworskiego Raczyńskich w Białośliwiu - w sobotę 27 maja - mogli zjeść lepiej niż dobrze. Do degustacji zachęcały nie tylko pięknie przystrojone stoły i zapachy oraz - rzecz jasna - sam wygląda potraw, ale przede wszystkim gospodynie, które tryskały energią i dobrym humorem.
Gospodynie przyjechały do Białośliwia na zaproszenie Krzysztofa Grabowskiego - Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego, Krzysztofa Rutkowskiego - Wójta Gminy Białośliwie i Jarosława Maciejewskiego - Prezesa Stowarzyszenia Sołtysów Województwa Wielkopolskiego.
Konkurs kulinarny - pomimo deszczowej pogody - był strzałem w dziesiątkę, o czym świadczyła chociażby frekwencja samych jego uczestników. W kulinarne szranki stanęły bowiem aż 74 koła gospodyń wiejskich.
Jabłkami z niespodzianką i prawdziwymi cukierkami "Michałkami" częstowały panie z Michałowa Drugiego. U gospodyń z Trzuskołonia można było natomiast zjeść fenomenalny sernik z jabłkami i wypić lemoniadę z lawendy. Co zaś podały panie z Białośliwia? Ich daniem głównym były roladki schabowe ze śliwką suszoną i wędzonym boczkiem.
Gospodynie potrafią zaskakiwać, co ewidentnie udowodniły w Białośliwiu. Zbierały same pochlebne komentarze i gratulacje.
Jednymi z degustatorów byli Bogusława Jagodzińska - burmistrz Wyrzyska i Józef Lewandowski - wiceburmistrz Łobżenicy, którym smakowały m.in. ziemniaki z kaszanką i jabłkiem podane z sosem musztardowo-jabłkowym, a także pierogi z jabłkami i śmietanką. Zafascynowani byli tym, jak wyglądały wszystkie stoły i gospodynie.
- Każde koło utożsamia się ze swoim miejscem zamieszkania, co widać nie tylko na stołach, ale także na strojach. Panie wyglądają naprawdę pięknie. Widać, że idą do przodu i stale się rozwijają -
mówiła Bogusława Jagodzińska. Wspólnie z Józefem Lewandowskim przyznali, że na terenach swoich gmin będą rozpowszechniać motyw i styl krajeński.
- O Krajnie już niedługo będą mówić nawet w Krakowie -
z przymrużeniem oka stwierdził Józef Lewandowski.
W kategorii na najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem najlepsze potrawy przygotowały:
1. Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie
2. Koło Gospodyń Wiejskich „Marianki” w Marianowie,
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Cekowie- Kolonii,
4. Koło Gospodyń Wiejskich w Posadzie,
5. Koło Gospodyń Wiejskich Kołaczkowianki,
6. Koło Gospodyń Wiejskich Kluczewo,
7. Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki”,
8. Koło Gospodyń Wiejskich Dzierzążenko „Dziarskie Babki”,
9. Koło Gospodyń Wiejskich w Miałach,
10. Koło Gospodyń Wiejskich „Nasze Dolaszewo”
Z kolei w kategorii na najlepszą potrawę regionalną ze śliwką zwyciężyły:
1. Koło Gospodyń Wiejskich w Krzykosach,
2. Stowarzyszenie Rozwoju Koła Gospodyń Wiejskich i Sołectwa Tokary,
3. Koło Gospodyń Wiejskich Rusko,
4. Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Sławsku,
5. Koło Gospodyń Wiejskich w Obrze
6. Koło Gospodyń Wiejskich w Ciosańcu,
7. Koło Gospodyń Wiejskich w Cichej Górze,
8. Koło Gospodyń Wiejskich Orpiszew,
9. Koło Gospodyń Wiejskich w Skokumiu – Jaglanki,
10. Koło Gospodyń Wiejskich w Dębówku Starym.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?